keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Näkyvät vatsapalikat

Usein ensimmäinen ajatus näkyviä vatsapalikoita metsästäessä on, että pitää treenata niitä vatsoja ihan hulluna. Jos olet hinkannut sit uppeja ja rutistuksia eikä vatsalihakset vieläkään ilmoita pinnallaolostaan, ei tarvitse huolestua, sillä minulla olisi muutama vinkki takataskussa!

Vaikka ne vatsalihakset olisivat huippukunnossa, ne eivät näy, jos niitä peittää rasvakerros. Koska rasva ei pala paikallisesti, tarvitaan muita keinoja käyttöön. Tässä tulee!

Itse tehtyä mehua suuresta määrästä kasviksia :)

1. Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken A ja O. Sillä mitä pistät suuhusi, on jopa suurempi merkitys kuin treenillä. Lisää ruokavalioosi puhdasta, prosessoimatonta ruokaa. Runsaasti kasviksia, laadukasta proteiinia, hiilaria ja rasvaa, sopivissa suhteissa. Muista syödä säännöllisesti ja juoda riittävästi vettä, jotta aineenvaihdunta  pysyy vilkkaana! Vältä kaikkea höttöhiilaria ja sokeria sekä prosessoitua, lisäaineilla täytettyä ruokaa. Lisää juttua vatsaa hellivästä ruokavaliosta täältä, täältä, täältä ja täältä.

2. Miten treenaat?

Keskitytkö jokaiseen tekemääsi toistoon? Hyödyt vatsatreenistä enemmän, kun teet jokaisen toisto rauhassa keskittyen tuottamaan voiman keskivartalosta. Käytä apunasi myös hengitysrytmiä, eli toistoa tehdessä hengitä sun kautta ulos, ja lähtöasentoon palauttaessa hengitä nenän kautta sisään. Näin takaat lihasten hapensaannin ja lisäksi liikkeen teko helpottuu.

Vatsalihaksia kannattaa treenata myös painojen avulla, jotta niihin saa lisää lihasmassaa. Mitä isompi lihas, sitä paremmin se erottuu. Yleisesti ottaen, mitä monipuolisempaa treeniä lihakset saavat, sen parempi!  Erilaiset ärsykkeet nimittäin kehittävät tehokkaammin kuin saman liikkeen tekeminen samoilla toistomäärillä kerrasta toiseen.


3. Aktivoi arjessa

Vatsalihasten tärkein tehtävä ei suinkaan ole näyttää veistokselta, vaan suojata sisäelimiä ja olla apuna lähes kaikessa liikkeessä. Vatsalihasten aktivointi arjessa pitää huolta ns. pohjakunnosta, joka on äärettömän tärkeä. Vahvoilla vatsalihaksilla ehkäiset mm. selkäkipuja, kun hyvän asennon ylläpitäminen on helpompaa. Tämä auttaa myös ihan vatsalihaksia treenatessa. Esimerkiksi jalkojen laskua tehdessä on helpompi pitää selkä suorana, ja näin ehkäistä virheasentoa, jolloin liike tuntuu oikeassa paikassa.

4. Lepopäivä

Treenaatko vatsoja omana treeninään, joka treenin loppussa vai jotain siltä väliltä? Jos vatsoja treenaa aina vain viimeisillä voimillaan, eivät tehot ole kovin hyvät. Vatsoja ei myöskään kannata vääntää joka päivä tai joka treenissä, sillä niidenkin pitää antaa palautua. Less is more. Silloin kun treenaat vatsalihaksia, keskity tekemääsi kunnolla. Välillä voi myös olla hyvä idea tehdä vatsalihakset omana treeninään.


5. Geenit

Onkohan mitään mihin geenit eivät vaikuttaisi? Joillain ihmisillä vatsalihakset saa näkyviin jo pienellä ruokavalion tarkkailulla, mutta toisilla tämä vaatii todella pitkäjänteistä työtä. Myös se, että miten ne näkyvät, on todella henkilökohtaista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että helposti rasvaa kerryttävien olisi mahdotonta saada sixpack, tai pelkät yläpalikatkin näkyviin. Sen eteen vaan joutuu tekemään vähän enemmän töitä.

Löytyikö vinkkejä, joita ottaa osaksi arkea? :) Lähiaikoina on tulossa erilaisia vatsalihas- ja coretreenejä, joten stay tuned! Kuitenkin, muista kohta yksi: ruokavalio on kaiken A ja O.

Ihanaa loppuviikkoa! :)

Alin kuva täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti