keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Homemade juice

Kaikki on varmaan kuullut puhuttavan mehulingoista? Minun on jo ikuisuuden pitänyt sellainen hankkia, ja nyt joku aika sitten vihdoin rykäisin ja kävin sen hakemassa. Siispä vähän juttua mehulingoista ja mehustamisesta ylipäätään.


Aloitetaan itse valmistetun mehun eduista! Kasviksissa on todella paljon meidän elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Ne sisältävät mm. foolihappoa, antioksidantteja, A, B, C ja E-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, sinkkiä ja aminohappoja. Kavikset ovat myöt erityisen tärkeitä entsyymien lähteitä. Entsyymien tärkein tehtävä on huolehtia ruuansulatuksen toimivuudesta sekä ravintoaineiden imeytymisestä. Ilman entsyymejä aineenvaihdunta ei toimi oikealla nopeudella.

Samat ravintoaineethan kasviksissa on kiinteänäkin, mutta mehuna saat niistä enemmän irti. Tämä siksi, että nestemäisenä ravintoaineet imeytyvät nopeammin ja näin pääsevät tehokkaammin solujen ja kudosten ravinnoksi, kun niitä ei tarvitse montaa tuntia sulatella. Lisäksi kasvisten ravintoainepitoisuudet ovat vuosien saatossa vähentyneet todella paljon tehoviljelyn ja säilöntöaineiden yms. seurauksena. Niitä tulisi siis syödä ihan tajuton määrä, jotta päivittäinen kuitujen, entsyymien ja suojaravintoaineiden tarve täyttyisi.


Miksi itse valmistettu mehu on kaupan mehuja parempaa. Kun mehu puristetaan itse, tiedät tarkalleen mitä se sisältää. Kaupan "täysmehut" ovat puristettu, pakattu ja laimennettu sitten vedellä. Laimennuksen vuoksi niiden ravintoaineiden määrät ja terveyshyodyt pienevät rutkasti, jonka vuoksi niihin lisätään usein C -vitamiinia. Ja sokeria. Lisäksi kaupan mehut ovat yleensä lämmöllä käsitelty, mikä tarkoittaa sitä, että vitamiinit ja entsyymit menettävät toimintakykynsä.Joko vakuutuitte? :D Toivottavasti, nimittäin siirrytään käytännön puoleen. Mitä sitten voi lingota? Hedelmiä, vihanneksia, juureksia... oikeastaan mitä vain, paitsi paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset. Niitä ovat esim. banaani, peruna, bataatti, mango. Omia lemppareitani ja vakkareita ovat seuraavat: appelsiini, porkkana, omena, kurkku, inkivääri, lehtikaali ja parsakaalin varsi. Myös vesimelonia ja mansikoita, sekä muita sitrushedelmiä kannattaa kokeilla!

Toinen käytännö seikka, mikä varmasti mietityttää monia, on se, että onko mehun linkoaminen vaivalloista. Kyllähän itse tehdyn mehun saaminen lasiin vaatii enemmän vaivannäköä, kuin kaupan mehun kaataminen suoraan purkista, mutta mielestäni se on ehdottomasti sen arvoista! Riippuu tietysti henkilöstä, mutta itse olen valmis näkemään vähän enemmäin vaivaa saadakseni 100% parempaa ja terveellisempää sekä tuoretta mehua. Mehun tekeminen ei mielestäni ole vaivalloista, jos sitä ei itse sellaiseksi tee.


 Kasvikset on helppo saada lingottavaan kuntoon, koska suurinta osaa ei tarvitse kuoria, kunhan pilkkoo niin että ne putkilosta mahtuvat. Kuoria pitää esimerkiksi appelsiinit ja muut sellaiset hedelmät yms., jotka kuorisit muutenkin, tai jos niissä on paksu kuori. Linko on helppo puhdistaa, koska sen saa simppelisti osiin, ja osat huuhdeltua vedellä tai pestyä koneessa.

No, mitäs sanotte? Tekeekö mieli itse tehtyjä, tuoreita mehuja? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti