torstai 12. maaliskuuta 2015

Liikunnan ja vapaa-ajan ko Haaga-Heliassa

Suuri osa varmasti tietääkin, että opiskelen liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Yhteistyössä Haaga-Helian kanssa kerron teille hieman opinnoistani, siitä miten päädyin Vierumäelle ja millaista opiskelu siellä minun näkökulmastani on. Mutta ensin hieman siitä, mitä ylipäätään opiskelen. Tutkintonimike liikunnanohjaaja amk on ehkä hieman harhaanjohtava, sillä ammattikoulutason tutkinnosta poiketen meidät koulutetaan liikunta-alan esimies- ja johtotehtäviin. Toki harjoittelemme myös liikunnan ohjaamista ja perehdymme pedagogiikkaan, mutta se ei ole tutkintoa kantava teema. Työllistymismahdollisuudet tällä tutkinnolla ovat äärettömän monipuoliset, on todella paljon omassa kiinnostuksesta ja suuntautumisesta kiinni, millaiseen työhön päätyy.


Minulle on aina ollut selvää, mihin ammattiin tahdon. Tosin se on kasvaessani hieman vaihdellut. :D Yläasteella olin varma, että minusta tulee asianajaja. Lukiossa psykologia kiinnosti eniten, kunnes tanssi alkoi tulla yhä vahvemmin elämääni. Tanssijaksi en kuitenkaan lopulta päättänyt hakea, vaan etsin jotakin monipuolisempaa, joka palvelisi minua koko elämäni. Sitten törmäsin liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmaan HH:n sivuilla. 300 km:n välimatka kauhistutti, etenkin kun seurusteli, mutta lähempääkään ei vastaavaa tutkintoa löytynyt. Pohdin myös liikuntaneuvojan tutkintoa, jota olisi ollut lähempänä mm. Varalassa Tampereella, mutta halusin ammattikorkeakouluun. Ei auttanut muu kuin laittaa hakemus menemään, viimeisenä iltana vain muutamia minuutteja ennen haun sulkeutumista.


Yli 2000 hakijasta 300 sai kutsun pääsykokeisiin, ja minä olin yksi onnekkaista. Pääsykokeissa ollessani olin Vierulla ensimmäistä kertaa. Ihan mieletön paikka! Pääsykokeet olivat kaksipäiväiset ja ensimmäisen päivän lopussa puolet pääsivät toiseen päivään. Kaikki 300 eivät toki olleet kerralla kokeissa, vaan n. 90 per päivä. Toisen päivän jälkeen kotia kohti ja ei muuta kuin jännittämään tuloksia. Ja yhtenä päivänä postilaatikossa oli iso kirjekuori Haaga-Helialta. Tuntui ihan hullulta, että minä pääsin sisään yhtenä 60 valitusta. En millään pystynyt sisäistämään sitä. :D

Eka pääsykoepäivä takana, onnellinen irvistys auringossa. :D

2013 alkusyksystä muutin Vierulle. Muutin opistolle, ma-ma -kämppään (eli siellä saa olla viikonloppuisin ja se on ihan kuin vuokrakämppä).Vaihdoin kuitenkin kevääksi ma-pe -kämppään, koska en ikinä ollut siellä viikonloppuisin. Ma-pe -kämpässä olen nytkin ja se toimii hyvin, koska teen viikonloppuisin töitä kotipuolessa. Meidän luokka on ihan huikea! Niin paljon eri lajitaustoja, tarinoita miten Vierulle päätyi ja kaikki eri puolilta ympäri Suomea, mutta kuitenkin kaikki niin samanhenkisiä. Kaikkia yhdistää rakkaus liikuntaan.

Koko luokan olympialaiset omissa oporyhmissä!

Meillä on käytössä uusi opetussuunnitelma. Olemme ensimmäinne vuosikurssi, jolle se tuli käyttöön. Uusi opsi painottaa tutkivaa ja työelämälähtöistä oppimista projektien avulla. Emme siis enää istu kursseilla ja pänttää tentteihin, joiden jälkeen kaikki unohdetaan, vaan teemme projekteja yhdessä työelämän yhteistyökumppanin kanssa. Projektien avulla käydään läpi kaikki aihealueet, mutta niiden ohella tulee toki myös asialuentoja tärkeistä aiheista, ja opettelemme taitoja, joita projekteissa ja työelämässä tarvitaan.

Tällainen oppiminen sopii minulle paremmin kuin hyvin! En ole yhtään lukijatyyppiä, vaan opin tekemällä. Työelämässä arvostetaan nykyään sitä, että on ajan hermolla, osaa työskennellä monipuolisesti yhdessä ja erikseen, omaa monenlaisia taitoja, ja osaa toimia soveltaen sekä asiakaslähtöisesti. Enää ei ole tärkeintä osata kirjat ulkoa, vaan pitää ymmärtää asioita ja asiakokonaisuuksia, sekä osata toimia työelämässä niin, että erottuu edukseen. Kuinka monessa koulussa opitaan kokouskäytänteitä? Monessako koulussa opit, miten olla hyvä tiiminjohtaja, sihteeri, tiimin jäsen, tai miten hoitaa kontaktointi työelämän kanssa? Ei varmaan monessa, mutta meidän koulussa kyllä, ja se on todella siistiä! Toki opetussuunnitelmassa on kehitettävää, varsinkin koska olemme ns. koekaniineja, mutta se on jo mennyt hurjasti parempaan suuntaan, ja kehittyy koko ajan. On se kuitenkin omasta mielestäni paljon parempi kuin perinteinen kurssimuotoinen opetus. Käteen jää paljon enemmän ymmärrettyä tietoa ja kokemuksia.

Olen nyt ylittänyt puolivälin opinnoissani. Muistan, miten alussa puhuttiin siitä, miten pienet liikuntapiirit ova ja miten tärkeää on verkostoitua. Tässä reilun puolentoista vuoden aikana olen todella ymmärtänyt, miten pienet nämä piirit ovatkaan. Tuntuu ihan hullulta, miten kaikki tietävät toisensa ja kaikilla on vähintäänkin yhteinen tuttu. Tämä helpottaa verkostoitumista, jota me tämän uuden opsin ansiosta ollaankin päästy hyvin tekemään. Verkostoituminen saattaa olla suhteellisen helppoa, mutta vastuu siitä, millaisen kuvan itsestäni annan nyt jo opiskeluvaiheessa, on todella suuri. Fiksusti toimimalla luon itselleni monia uusia mahdollisuuksia, mutta sutaisemalla hommat huonosti suljen vauhdilla ovia edestäni.


Tämä sekä Personal trainerin tutkinto tukevat toisiaan todella paljon. Pt:n töiden, projektien sekä työharjoittelujen kautta mielikuvani siitä, millaisen haluan tulevaisuuden työkenttäni olevan, on vahvistunut. Ja koska minulla on selkeitä suunnitelmia, tavoitteita sekä unelmia tulevaisuuteni suhteen, on motivaationi opiskeluun korkea. Olen niin onnellinen, että yo -keväänä löysin Haaga-Helian ja Vierumäen, sillä opiskelen unelmieni alaa mahtavassa paikassa ja tulevaisuudessa saan tehdä työtä, jossa olen liikunnan ja terveyden parissa, jotka ovat intohimoni.

Inspiroivaa viikon alkua näiden mietteiden myötä! 

Yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa. Tsekkaa myös HH:n Instagram, Facebook, Youtube ja Twitter!

2 kommenttia:

  1. Moi! Käytkö opintojen ohella pt koulutusta vai sisältyykö se koulutukseen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Liikunnanohjaaja amk -tutkintoon ei kuulu pt:n lisenssiä, mutta liikuntaneuvojan tutkintoon (ammattikoulututkinto) se sisältyy, jos sen haluaa suorittaa. Itse kävin siis PT -tutkinnon yksityisellä firmalla, Trainer4You:lla! :)

      Poista