tiistai 10. helmikuuta 2015

Motivaatiosta

Personal trainerina minulla on suuri intohimo voida auttaa, ja kova tahtotila saada asiakas kokemaan onnistumisia, ja pysymään uusissa elämäntavoissa kiinni. Haluan auttaa asiakasta saavuttamaan ennen kaikkea pysyviä tuloksia, en valmentaa pikadieettejä, joiden jälkeen paino tulee varmasti takaisin, usein vielä lisäkilojen kera. Ei, päämääräni on yhdessä asiakkaan kanssa opetella keinoja, joilla paino putoaa hitaasti ja varmasti, juuri sieltä mistä pitää, mutta tärkeimpänä, opetella pitämään saavutettu paino ja elämätapa pysyvänä. Näin saavutettu hyvä olo on jatkuvaa.

Tällainen vaatii hurjasti työtä sekä asiakkaalta että valmentajalta. Helposti ajatellaan, että hankitaan PT, ja asiat alkavat tapahtua. Ja niin alkavatkin, mikäli asiakas itse on aktiivinen ja toimii ohjeiden mukaan. Vaikka PT olisi kuinka hyvä, tarvitaan valmennussuhteeseen kaksi, ihan niin kuin tangossakin. Joskus tulee vastaan sellaisia ihmisiä, jotka haluavat muutosta kovasti, muttei kuitenkaan riittävästi. Asiakas saa kaikki ohjeet ja työkalut eteensä tarjottimella, mutta tulosta ei ala syntyä, koska sitä tätä ja tota. Tekosyyt ovat tekosyitä siksi, että ne eivät ole todellisia esteitä muutokselle. Kyse on priorisoinnista ja asiakkaan motivaatiosta.


Motivaatio voidaan karkeasti jakaa kahteen, sisäiseen ja ulkoiseen. Ulkoisessa motivaatiossa toimintaa ohjaa jokin kannustin tai rangaistus, ja se voi tuntua pakotetulta. Esimerkiksi PT voi antaa rangaistukseksi 50 punnerrusta, mikäli jotain ei olekaan itsenäisesti tehty, tai vastaavasti jonkin palkinnon mikäli tämä on toteutunut (näin karkeasti :D). Sisäinen motivaatio tarkoittaa puolestaan sitä, että henkilöllä on sisältäpäin oma halu ja tahto tehdä. Esimerkiksi asiakas treenaa tunnollisesti ja noudattaa ohjeita, koska tietää sen olevan hyväksi terveydelle, joka on hänelle todella tärkeä. Tässä vähän sisäisen ja ulkoisen motivaation eroja / tunnusmerkkejä:

Sisäinen motivaatio:
- sisäinen palo / halu
- asiasta on itse kiinnostunut
- tehdään itsensä, ei palkinnon vuoksi
- sosiaalinen paine ei vaikuta toimintaan
- energisoivaa

Ulkoinen motivaatio:
- mennään sieltä mistä aina on matalin
- tarvitaan porkkana / rangaistus
- keksitään tekosyitä
- lannistuu helposti epäonnistumisista
- kuluttavaa

Pt:n hankkiminen tuo varmasti lisää motivaatiota. Kun joku tekee sinulle ohjelmat ja ohjeet sekä tukee sinua koko matkan ajan, tunnet tietynlaista velvollisuutta toteuttaa mitä pitää, koska et halua tuottaa pettymystä. Tällaista jaksaa pitää yllä jonkin aikaa, mutta pitkässä juoksussa homma alkaa rakoilla, mikäli omaa motivaatiota ja paloa tekemiseen ei löydy.


Elämäntapamuutosta aloittaessa on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään omia tavoitteita sekä motivaatiota. Mikäli et ole valmis oikeasti panostamaan muutokseen, kannattaa miettiä, onko remonttia silloin järkevää aloittaa, koska todennäköisesti se loppuu yhtä äkkiä kuin alkaakin, ja jäljelle jää pettymys itseensä. Pyri siis löytämään tavoitteita, joiden eteen olet oikeasti valmis ja motivoitunut työskentelemään. Motivaatio voi aluksi olla ulkoista, mutta pikkuhiljaa siitä pitäisi tulla sisäistä, jotta remontti jatkuu ja muutos on oikeasti jatkuvaa ja pysyvää. PT voi tarjota mahdollisuuden ja olosuhteet motivoitumiselle sekä tukea sisäisen motivaation syntyä, mutta loppupeleissä henkilön pitää itse löytää motivaatio, sitä ei voi pakottaa.


Mikä sinua oikeasti motivoi? Motivaation täyteistä loppuviikkoa! :)

Kuvat: 1, 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti